Montepertini - De eerste oogst!

Juni 2020

De ranken groeien snel en de bloemtrosjes gaan zich duidelijk manifesteren als mini druiventrosjes. De bloempjes zijn nog bedekt met een dun vliesje dat echter openbreekt naarmate de bloeitijd nadert. Voor de druivelaar is dit de bloeitijd.

Leuk weetje: De meeste wijnstokken zijn hermafrodiet en bezitten dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. De kegelvormige vrouwelijke stamper en de vijf mannelijk meeldraden zijn even sterk ontwikkeld.

Na de bestuiving verandert het vruchtbeginsel van de bloesem in een besje en zo wordt het hele bloemtrosje weldra een heuse druiventros.

Vanaf nu is het nog een 100tal dagen tot de oogst. Spannend dus

bloemtrosje  bevrucht besje

Terwijl de wijngaard in volle bloei is, moeten de nieuwe scheuten ook weer vast gemaakt worden.
Door de warme temperaturen de afgelopen maanden groeien de ranken als kool, gemiddeld 5 à 15cm per dag, en hebben veel stokken hun hoogste bladgroei bereikt (+/- 1m85). Ze worden vanaf nu op deze hoogte gesnoeid.

Halverwege deze maand vindt ook het dieven plaats, dan verwijderen we alle niet vruchtdragende knoppen of uitlopers. Dit doen we omdat ze anders het sap voor de goede knoppen zouden kunnen ‘stelen’. Het dieven gebeurt met de hand en in meerdere fasen. Het is de wijnboer die beslist welke knoppen mogen blijven en welke niet.

De sterk groeiende scheuten worden uit elkaar getrokken en moeten door de dubbele draden worden doorgeleid en netjes worden vastgemaakt. Ze moeten immers zo veel mogelijk zon kunnen opvangen (fotosynthese) en ook voldoende lucht kunnen krijgen om schimmelvorming te voorkomen.  Deze handeling wordt volledig met de hand gedaan en is vanaf nu een wekelijkse activiteit.

 

Juli 2020

Na het moment van de vruchtzetting worden op de wijngaard aan de kant van de opgaande zon bladeren verwijdert en worden de wijnstokken die te zwaar met druiven zijn belast uitgedund. Dit noemen we de groene oogst. Het doel hier is de trossen door de opkomende zon te kunnen laten drogen en alsnog te beschermen tegen de warme middag zon.

Het is nog enkele weken geduldig afwachten en de natuur rustig haar werk laten doen.

trossen

Augustus 2020

De tijd van de kleuring: dit is het moment waarop de ranken van kleur veranderen en van groen naar bruin overgaan. Ook de druif verandert van kleur.

Het moment van de rijping is aangebroken. In de bessen zelf vinden er veranderingen plaats, zoals de zuurtegraad die daalt naarmate het suikergehalte toeneemt. En ook de aroma's gaan zich ontwikkelen.

In deze fase worden de bladeren bij de trossen die nog niet gelijkmatig gerijpt zijn voor een tweede maal verwijdert.

verkleuring druiven

September 2020

Onze eerste oogstmaand! Wat hebben we hier naar uit gekeken.

De druiven bereiken stilaan hun maximale rijpheid. Het oogstmoment bepalen is geen eenvoudige beslissing want ieder wijnjaar is anders. Controles van de rijping en het proeven van de druiven volgen elkaar nu in snel tempo op.

We bereiden ondertussen de druivenpluk voor. Al het nodige materiaal wordt ontsmet en klaar gezet.

Het is zover: onze allereerste oogst is een feit!

rijpe tros  

Fabio tijdens de eerste oogst  rijpe tros

Nu de druiven geplukt zijn, ondergaan ze nog een laatste kwaliteitscontrole alvorens geperst te worden. Vanaf dit moment start het volledige vinificatieproces.
Nieuwsgierig hoe dit proces verloopt ? Contacteer ons gerust om een afspraak te maken voor een rondleiding, deze starten vanaf lente 2021.

Oktober 2020

Op het einde van de herfst verkleuren de bladeren volledig. De sapstroom valt stil en de bladeren vallen af. De wijnstok begint aan een periode van vegetatieve rust die duurt tot de volgende lente.

Het werk dat er nu nog moet gebeuren is het aanaarden van de wijnstokken. De ploeg neemt de aarde van tussen de rijen met de wijnstokken om er de voet van de plant gedeeltelijk mee te bedekken en ze zo in de winter tegen vorst te beschermen.

verkleurde wijnstokken

Op dit moment hebben we een volledig wijnbouwjaar doorlopen en kunnen we begin 2021 opnieuw van start gaan.

Het was voor ons een zeer leerrijk en mooi wijnjaar dat we met veel passie en toewijding beleefd hebben. Hopelijk hebben we jullie in ons enthousiasme kunnen meenemen.

En omdat stil zitten niets voor ons is, zijn we ondertussen in Mopertingen volop bezig met de opbouw van de degustatieruimte waar we jullie hopelijk reeds in het voorjaar van 2021 kunnen ontvangen om onze eerste wijn te degusteren.

Breng een bezoekje aan www.montepertini.be of volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

Tot binnenkort!

Fabio en Laura