Montepertini - De start

La famiglia

Fabio (37), Laura (36), Matteo (8) en Elena (5). Samen zijn wij de familie Celli. Onze namen verraden Italiaanse wortels. Niet verwonderlijk dus dat ons gezin centraal staat. In alles wat we doen. We delen onze levens en we delen onze passies. Niet in het minst die voor de natuur. En de vruchten die ze voortbrengt. Lekker eten en drinken, het is ons leven. Omdat het mensen samenbrengt. Vriendschappen smeedt. Familiebanden versterkt. Net daarom bouwen wij aan onze droom: een eigen topassortiment van Belgische wijnen.

“Als kind zat ik vaak op de schoot van mijn grootvader.
Dan mocht ik mijn stukje brood in zijn glas wijn soppen.”
Fabio Celli

De liefde voor wijn vloeit als een rode draad door Fabio’s leven.
Hij groeide op in een familie van wijnliefhebbers.
Een warm nest waar gezelligheid en lekker tafelen hand in hand gingen.
Na zijn studententijd pikte hij die wijndraad dan ook weer snel op.
Door jarenlang actief te zijn in de wijnhandel,
raakte Fabio steeds meer gepassioneerd door het productieproces.
In 2017 startte hij zijn opleiding tot professionele wijnmaker,
die hij in 2019 succesvol vervolledigd heeft.

Het terroir en de druiven
Nu stond niets nog onze droom in de weg. De zoektocht naar het geschikte perceel kon beginnen. Een lang en hobbelig traject, zo bleek. Niet elk stuk grond is immers geschikt voor wijnbouw. Integendeel. Alle puzzelstukjes moesten kloppen: oriëntatie, ligging én bodem. Gelukkig vonden we ze. Die ene perfecte locatie. De druivelaars genieten er heel de dag van het licht. Van zonsopgang tot zonsondergang. Een bosrand beschermt hen tegen de koude noorderwind. De bodemanalyse bevestigde: de combinatie van kiezel en mergel maakt dit tot een uniek terroir. Om van het indrukwekkende uitzicht nog maar te zwijgen …

Volledig afgestemd op het terroir en het Belgische klimaat, kozen we in het voorjaar van 2018 voor vier soorten druiven: Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay en Auxerois.

De wijngaard
Maar voor we gingen planten, was er nog heel wat werk op het terrein. In het voorjaar van 2019 werd de grond voorbereid en de volledige wijngaard omheind. Als bescherming tegen de everzwijnen. Begin mei was het uiteindelijk wél zover. De druivenstokken gingen in de grond. Mooi op een rij, in noordzuidelijke richting. Wijndomein Montepertini was geboren.

 

  Inplanting druivelaars (mei 2019)

 

Grootte wijngaard: 1,25 hectare
Ligging: Koestraat, Eigenbilzen
Aantal druivelaars: 4.200


De filosofie
Het doel van de Montepertini-wijngaard is duidelijk: perfect gezonde druiven produceren. Dat vergt passie en toewijding. Maar ook respect voor de natuur en een permanente zorg voor de bodem en de wijnstokken. Dat doen we zo groen mogelijk. Met een minimum aan bestrijdingsmiddelen. Dat is zoeken naar balans. Elke dag opnieuw. Maar voor ons de enige juiste weg naar een kwalitatief product.

De weg naar onze droom mee volgen?
We delen nieuwe ervaringen op deze website.