Montepertini - Enkele spannende momenten

Zomer 2019

We plaatsen palen en draden in de wijngaard en aansluitend snoeien we de druivelaars tot één tak. Zo nemen de jonge wortels de nodige groeistoffen maximaal op.

Februari 2020

De wintermaanden waren zacht. Onze druivelaars bleven zo gespaard van nachtvorst. Na een lange rustperiode hebben we zin om er weer in te vliegen. Dat doen we met een algemeen onderhoud van de wijngaard: draden checken en bijspannen, de afsluiting van het domein controleren en de grond bewerken.

 

wijnstokken winter 2019-2020

Maart 2020

Tijd voor de wintersnoei! We brengen alle overgebleven stammetjes terug tot circa 60 centimeter. Dat wordt de toekomstige stam van de wijnstok.

Door de druivenplant nu goed terug te snoeien, voorkomen we wildgroei en stimuleren we haar ontwikkeling. De gezonde trossen groeien immers aan de nieuwe takken.

wintersnoei 2020 

April 2020

Rond de stam groeiden heel wat scheutjes. Bovenaan zijn die uiteraard (meer dan) welkom, maar de onderste doen we weg. Handmatig! Net als de reeds ontwikkelde druifjes. Het aantal jonge scheuten aan de bovenzijde van de eenjarige plant brengen we terug tot 3. Eentje daarvan buigen we volgend voorjaar over de tweede draad. De anderen worden dan kort bij de stam weggeknipt. Op de omgebogen tak mogen zich in de zomer van 2021 maximaal 5 trossen vormen. Vanaf 2022 mag de plant maximum 14 trossen dragen.

De eerste scheuten3 takken 

Mei 2020

Aiai! De komende 4 dagen flirten de nachttemperaturen met het vriespunt. Op voethoogte is het dan nog eens 1 à 2 graden kouder. De scheuten zijn in groot gevaar! Het zijn zenuwslopende en vooral slapeloze nachten … Maar gelukkig blijven we gespaard. Na het vertrek van de laatste ijsheilige blijken al onze jonge druivelaars in prima gezondheid. Oef! Niet alle Belgische wijnbouwers halen opgelucht adem. We zien op het nieuws vreselijke beelden van vele hectaren afgevroren wijngaarden.

De lente kriebelt volop. We hebben besloten om gras en bloemmengsels te zaaien tussen de rijen van de druivelaars. Dat bevordert de biodiversiteit in de wijngaard en laat ons later toe schadelijke insecten op een natuurlijke manier te bestrijden. Ook ziektes en schimmels zijn uit den boze. Niets mag nu de groei van de scheuten in de weg staan. We volgen het nauwgezet op.

ingezaaid gras

En verderop in de planning? Scheuten vastmaken, de zomersnoei en het uitdunnen van de trossen. Maar daarover later weer veel meer … ;-)

Tot binnenkort!

Fabio en Laura