Parcours Dickens 2021

Parcours 2021

Door corona geen shows maar een belevingswandeling vol magie. Centraal staan de quotes van Charles Dickens die bezoekers langs de mooiste plekjes in en rond het centrum loodsen. We lichten ze hieronder alvast toe maar hou onderweg zeker je oren en ogen open …

1. Vertrek op het Camille Huysmansplein
Het onthaal op het Camille Huysmansplein vormt het officiële startpunt van de wandeling.

2. Borreberg: “Niet in ons hoofd, maar in ons hart ligt de kracht om grote daden te doen.”
Wandel trede per trede naar het hoogste plekje van Bilzen-centrum. Zorgvuldig uitgekozen muziek en lichteffecten nodigen je uit om de tocht vol goede moed aan te vatten. Bovenaan wacht het eerste van tien citaten uit het rijke oeuvre van Charles Dickens.

Goed om weten: er is een alternatieve route die buggy- en rolstoelvriendelijk is. Ook mensen die minder goed te been zijn kunnen deze volgen. Onze Dickens-gastheren en -vrouwen wijzen je graag de weg.

3. Steegje zijkant park Haffmans, Brugstraat:  “Sommige mensen hebben, net als vleermuizen, meer talent om het duister te zien dan het licht.”
Je kent ze vast ook wel. Mensen die de wereld zien al was het een vreselijke, angstaanjagende plek. Geef toe: sprankelende, liefdevolle ogen zijn mooier dan blikken gevuld met haat of jaloezie. Ben jij een vleermuis of eerder een vlinder?

4. Bilzermolen, park Haffmans: “Als je drinkt van het water, vergeet dan niet de bron waaruit het stroomt.” 
Het afgelopen jaar moesten we even op de rem gaan staan. We konden geen dure cruises maken naar exotische bestemmingen of andere gekke uitspattingen doen. Het omgekeerde gebeurde, we werden nederig. Het kind in ons kwam weer naar boven en we ontdekten dat eenvoudige dingen zoals wandelen of papieren bootjes vouwen heel begeesterend kunnen zijn.

5. Bomenpartij, park Haffmans: "Geluk is een geschenk. Verwacht het niet, maar pluk het wanneer het komt.”

Ons melkwegstelsel alleen al telt vijfhonderd miljard sterren! Die staan allemaal te fonkelen aan de hemel. Stel je voor dat we ze konden plukken om alle donkere plekjes op aarde licht te geven. Zou jij op de ladder kruipen om ze hier te laten schitteren?

6. Wandelpad richting Demer, park Haffmans: “Verdraag de duisternis zodat je het licht kan zien.”
Als kinderen verdwalen lopen ze automatisch naar de zon. En wie verlangt er na de donkere winter niet naar de warme zomerzon? Loop een stukje door de duisternis en laat je omarmen door het licht.

7. Brug Katteberg: “Elke donkere doos heeft een kier waarlangs het licht naar binnen stroomt.” 
Geisers van geluk spuiten uit de aarde omhoog. Er zit zoveel positieve energie in onze wereld. Heb vertrouwen, na de donkere nacht komt er altijd weer een bruisende dag. Kleuren, muziek en kunst helpen ons om de hardheid van het leven beter aan te kunnen.

8. Vijver Katteberg: “Iedere baby die geboren wordt is mooier dan de vorige.”
Meer dan 2.000 jaar geleden werd Jezus geboren. De geboorte van dit goddelijke kind verliep niet in de beste omstandigheden. Tijden veranderen. In Bilzen worden er jaarlijks tussen de 300 en de 400 baby’s ingeschreven in het bevolkingsregister. Ook in coronatijden is dat het geval. We brengen een ode aan alle jonge moeders en de baby’s die in 2021 zijn geboren.

9.  Site woonzorgcentrum Demerhof:  “Niets ter wereld is zo onweerstaanbaar besmettelijk als lachen en een goed humeur.”
Tientallenbewoners van WZC Demerhof lieten door Covid-19 een lege stoel achter. Velen van ons werden geconfronteerd met verlies. Afscheid nemen verliep in moeilijke omstandigheden. We gedenken alle slachtoffers en willen troost bieden aan zij die rouwen. Tegelijkertijd is er dankbaarheid voor degenen die zich lieten vaccineren. We brengen hulde aan iedereen die gelooft in de prik en zo ten dienste wil staan van een gezonde samenleving.

10. Ingang park Haffmans, Beukenstraat: “Een klein sleuteltje kan een grote poort openen.” 
Iedereen weet wat er gebeurt als je een juwelenkistje opent met een piepklein sleuteltje. De schittering komt je tegemoet en je ogen gaan kinderlijk stralen. Speciaal voor Dickens 2021 bekleden we de bomen alsof het zilveren of gouden  juwelen zijn. Wees nederig en treed binnen in deze magische wereld.

11. Grasvlakte park Haffmans:  “Er zijn donkere plekken op aarde maar juist daarom is het licht zo mooi.”
Dit keer geen apotheose met 150 acteurs op een podium. In plaats daarvan zal een licht- en geluidspektakel je samen met het gekende Dickens-gevoel zonder twijfel overdonderen.

12. Prieeltje, Demerlaan
Naast historische figuren zoals Charles Dickens verrassen ook hedendaagse beroemdheden ons soms met uitspraken. Die moeten we vaak met de glimlach beamen. Neem de tijd om er even bij stil te staan.

13. Afsluiten doe je op de markt aan onze nostalgische kermis of in één van de gezellige horecagelegenheden.