Wijn en bubbels

Wijndomein Montepertini
Fabio Celli en zijn vrouw Laura Vanbael baten de eersteMontepertini Allegro commerciële wijngaard van Bilzen uit. In 2021 werd de eerste Bilzerse wijn op de markt gebracht! 

Te verkrijgen bij Toerisme Bilzen:

Meer te weten komen over Montepertini? Bekijk het hele verhaal hier.

Wijnkasteel Genoelselderen
Wijnkasteel GenoelselderenTussen Tongeren en Maastricht, langs de oude Romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst, ligt het enige wijnkasteel van België. Dat is niet toevallig aangezien de Romeinen reeds wijngaarden hadden in deze streek. Je waant jezelf hier even in Frankrijk.


Het wijnkasteel van Genoelselderen is omgeven door zo'n 20 ha wijngaarden. De wijn die hier geproduceerd wordt kan moeiteloos concurreren met de Franse topwijnen. De mergelondergrond in Riemst is vergelijkbaar met die van de klassieke Franse wijnstreken en het klimaat stemt overeen met dat van de Bourgogne 100 jaar geleden.

Dit gecombineerd met de hoge kwaliteit van de wijnranken en de intensieve zorg van de familie Van Rennes staat garant voor een topwijn die in de beste Belgische restaurants geserveerd wordt. 

Te verkrijgen bij Toerisme Bilzen:

 • Chardonnay blauw (witte wijn) 75 cl: 16 euro
 • Chardonnay wit (witte wijn) 75 cl: 12 euro
 • Rosé Parel 75cl (rosé wijn): 23 euro
 • Zwarte Parel (mousserend) 75cl: 19,50 euro
 • Zilveren Parel (mousserend) 75cl: 27,50 euro

Wijndomein Schorpion

Op een zuiderhelling in Vliermaal, het hart van de Zuid-Limburgse fruitstreek, ligt domein Schorpion. Deze wijngaard is hoofdzakelijk beplant met Chardonnay en Pinot-Noir, de druivenvariëteiten waarvan de beste champagnes gemaakt worden. Verder staan er ook Pinot Blanc en Auxerrois.
Domein Schorpion produceert Haspengouwse wijn onder de 'Gecontroleerde Oorsprongsbenaming' maar uniek is de productie van lokale mousserende wijn.

Te verkrijgen bij Toerisme Bilzen:

 • Brut Goud 37,5 cl: 10 euro
 • Glas: 3 euro

Pomm Appelcider

De Pomm appelcider is een subtiele, originele schuimwijn van appels. Deze unieke Brut Nature kent een blend van historische Haspengouwse appelsoorten, speciaal geselecteerd uit het fructuarium van Alden Biesen in Bilzen. De bereiding van POMM., via de Methode Traditionelle, draagt bij tot zijn zeer ambachtelijke karakter. Bovendien bieden de mergelgrotten van Kanne de ideale omstandigheden om dit hoogwaardige product te laten rijpen, hetgeen resulteert in een subtiele neus en complexe afdronk van deze appelschuimwijn. Dit alles maakt van POMM. een uniek streekproduct waarin de sprankelende geschiedenis van dit mooie stukje Haspengouw terugkomt in het glas.

Te verkrijgen bij Toerisme Bilzen:

 • Fles: 16,50 euro

Wijndomein Hoenshof

Prof. Dr. Ghislain Houben startte zijn wijnverhaal in het gehucht Hoenshoven te Borgloon. Wijnbouw is Ghislains passie. In 2002 plantte hij zijn eerste wijnranken op gronden die in de familie zijn sinds 1907. Ook zijn zoon Jeroen, die opgroeide tussen de wijnvaten, is gebeten door de wijnmicrobe.

Samen bewerken ze 6,5 hectare aan wijngaarden, met maar liefst 30 verschillende druivenrassen. Ghislain heeft een uitzonderlijke kennis van het vinificatieproces. Zoals zijn titel al doet vermoeden is het bestuderen en creëren zijn passie. Dit resulteert in een divers gamma aan wijnen die jaarlijks geproduceerd worden.

Te verkrijgen bij Toerisme Bilzen:

 • Fles Biesen Brut, geproduceerd met appels uit de hoogstamboomgaard van Alden Biesen: 15 euro
 • Hoenshof post scriptum, rode wijn: 15 euro

Vin de Goffin

De productie van de druiven vindt plaats op twee percelen in Alt-Hoeselt. De vinificatie (het maken van de wijn) gebeurt in de eigen wijnkelder in Alt-Hoeselt. Er zijn een 3000 tal druivenstokken met volgende onderverdeling in rassen: 90% Chardonnay, 5% Pinot Noir en 5% Pinot Meunier.

Op het grootste perceel wijndruiven, dat vroeger een appelboomgaard was, staan nog een honderdtal appelbomen. Deze appels worden gebruikt voor de "appelschuimwijn". De appelbomen bestaan uit een aantal aromatische rassen: Boskoop, Cox Orange, Jonagored, Sterappel, Granny Smith, ... Hieruit wordt een mengeling gemaakt om sap van te persen.

 • Appelschuimwijn, 9,50 euro