Zomerse wandelingen

Zomerse wandelingen
Elke donderdagavond in een ander thema 

In juli en augustus staat elke  donderdagavond een Bilzers gids paraat om je de mooiste plekjes van het centrum te tonen. Bilzen kent een rijke geschiedenis en elke donderdagavond neemt de gids een specifiek thema onder de loep.  

De wandelingen starten om 19.30 uur aan het Oud Stadhuis op de Markt in Bilzen.

Thema's

7 juli Natuur in bilzen

Bilzen is één van de weinige steden met een stadspark in het hart van het centrum. Het park bevat een unieke verzameling van bomen en biedt mooie vergezichten. We wandelen langs de mooiste groene plekjes van het centrum.

14 juli Stadswandeling

Bilzen kreeg stadsrechten van de Graven van Loon en is daarmee één van de oudste steden van de streek. De gids vertelt over het rijke verleden en ontvouwt de plannen voor de toekomst van het centrum.

21 juli Nationale feestdag: Bestuurlijk Bilzen

Op de nationale feestdag bekijken we Bilzen met een Belgische bril. Bilzen heeft tal van nationaal bekende inwoners, monumenten en evenementen waarover talloze anekdotes te vertellen zijn…

28 juli Dialect wandeling

Het is heerlijk om in het sappig ‘plat Bulzers’ straffe sagen en legenden van de streek te beluisteren. Alle straten en pleinen in het centrum hebben ook een dialectnaam die veel vertelt over de geschiedenis van de Demerstad.

4 augustus Bilzerse wallen

Van de oude stadskaart van Bilzen kunnen we nog heel wat herkennen in onze huidige pleinen en straten: de stadswallen, de burchtheuvel, het begijnhof, de stadspoorten, de melkerij, de brouwerijen, de ambachtshuizen.

11 augustus Huizen met een verhaal (deel 1)

Zwart-wit foto’s van meer dan 100 jaar geleden vergelijken we met de huidige straten, pleinen en huizen. We zien hoe de Bilzenaren toen werkten, gekleed liepen en handel dreven. Fier poseren de lui van de Brugstraat voor de fotograaf nabij hun huis, hun velo, hun jongste spruit, hun pas geslacht varken…

18 augustus Huizen met een verhaal (deel 2)

De huizen op zwart-wit foto’s van meer dan 100 jaar oud van de buurt van het station en de Korenstraat kan je meestal nog herkennen. De bewoners die zich toen fier lieten kieken leven nu niet meer maar hun levensverhalen kunnen we nog vertellen…

25 augustus Schemerwandeling

Als de verhalen over de Demer, de burgershuizen, de dorpsfiguren, de kerk verteld worden onder de  stadsverlichting worden het bijna sprookjes van duizend-en-één nacht. Nog sfeervoller wordt het als alle wandelaars kandelaars of lampetten en lampjes meedragen.

Woensdagwandeling

Organisatie

Toeristisch Onthaal Alden Biesen

Kasteelstraat 6
3740 Bilzen

Wanneer

Van do 7 juli 2022 tot do 25 augustus 2022

Donderdag19:30 tot 22 uur

Evenementen - Locatie

Markt Bilzen

Prijs

Gratis