Wandelen in Haspengouw

Landschapswandeling Alden Biesen

Wandel nu van het centrum naar Alden Biesen door een prachtig decor met de nieuwe wandellus van 11 km. Volg de rode driehoek.

Deze 5 bewegwijzerde landschapswandelingen, op de oostelijke helling van de boven-Demervallei, voeren je langs hoogstamboomgaarden, uitgestrekte akkers op plateaus en beekdalen met natte micronatuur.

Bereid je voor op grote reliëfverschillen en schitterende panorama’s. Midden in het gebied staat de landcommanderij Alden Biesen te pronken. Deze monumentale kasteelsite drukte niet alleen een stevige stempel op de geschiedenis van de regio, maar ook op de omgeving.

Verbindingen naar het nabijgelegen centrum van Bilzen en het wijnkasteel van Genoelselderen behoren tot de mogelijkheden.

Vertrek: Landcommanderij Alden Biesen
Afstanden: 4 km (groene en blauwe lus) - 8,5 km (oranje lus) - 11 km (rode lus) - 16 km (gele lus)
Wandelkaart: 2,50 euro

Demervallei

De motmolen

Tot ongeveer 1960 - 1965 stond hier nog een graanmolen. De opkomst van de grote, industriële maalderijen betekende het einde van vele ambachtelijke molens en het beroep van molenaar. In de 13de eeuw hadden de heren van Grimmertingen een leengoed op de grens van Bilzen, Hoeselt en Rijkhoven. Waaronder ook de Motmolen. In 1699 werd de landcommandeur van Alden Biesen de eigenaar en na de Franse revolutie ging de molen over in privéhanden. Enkel de fundamenten van deze molen en de plaats waar het molenrad in de Demer kwam, getuigen nog van een rijke geschiedenis.

Te bereiken via het pasbrugpad of volg de oranje lus vanuit Alden Biesen.

Bossen van Schoonbeek

De bossen van Schoonbeek liggen in de overgangszone tussen Kempen en Haspengouw. Deze gemengde invloed wordt weerspiegeld in de begroeiing en de afwisseling van lemige, zandige en moerassige stukken grond. Passeer ook zeker het Waterkasteel van Schoonbeek. Beeld je in dat dit ooit een versterkte kasteelhoeve was, beschermd door moerassen en een slotgracht.  

Vertrek: Kerk Schoonbeek

Wandelingen: 1,52 km (geel), 5,97 km (blauw) of 3,35 km (groen)

 

Lees ook de wandelinspiratiegids voor toeristische ondernemers.

Op stap in Haspengouw