Wandelen

Zet een stapje in de wereld … in Bilzen!

Wandelen is gezond. Het maakt je vrij en blij. Wandelen inspireert. Rustig flaneren met familie of vrienden, twee uur lang stevig de tred erin of een hele dag de horizon achternajagen. Jij beslist. De Bilzerse landschappen doen de rest. Want een wandeltocht in Bilzen, dat is pure verwennerij.

 

Wandelroutes in overvloed

Eerst moet er een belangrijke knoop worden doorgehakt: kies je voor een vlak traject door de bossen in het Nationaal Park Hoge Kempen of valt je oog op de verleidelijke glooiingen van Haspengouw? In beide gevallen is er een grandioos aanbod aan bewegwijzerde wandelroutes. Toch nog keuzestress? Op basis van de verschillende lussen stippel je in een handomdraai een eigen parcours uit. 

 

Foto: Stiltegebied Hoefaert

 

Wandelen in het Munsterbos

Stel, het wordt het Munsterbos. Prima plan! Je laat de wagen achter op de ruime parking Munsterbilzen-dorp. Op weg naar het bos kom je onmiddellijk in de stemming in kasteelpark Edelhof. Eenmaal in het Munsterbos wordt het al snel duidelijk waarom dit zo’n geliefd onderdeel is van het Nationaal Park Hoge Kempen: je wandelt hier letterlijk op de grens van de Kempen en Haspengouw. Let maar op de wisselende vegetatie.

Een verplichte tussenstop is de uitkijktoren aan het schilderachtige vijvergebied, waar je zeldzame water- en moerasvogels kan bewonderen. Met een beetje geluk duikt ook de … beverfamilie even op. Dan wordt het helemaal een memorabele tocht!  

Vanuit Hoelbeek en natuurgebied De Hoefaert starten eveneens vlakke routes, variërend van 4 tot 18 km. In totaal heb je de keuze uit negen trajecten. Zonder dank en doe Benny de bever de groeten!

Foto: Vijvergebied Munsterbos

Landschapswandeling Alden Biesen

Wie het meer voor de Haspengouwse hellingen heeft, rept zich naar de Landcommanderij Alden Biesen voor een van de vijf landschapswandelingen tussen 3,4 en 16 km. De onweerstaanbare ingrediënten: unieke hoogstamboomgaarden, weidse panorama’s, massa’s fruit en zelfs wijngaarden. Huh? Wijngaarden in Limburg? Absoluut! De wijnen uit deze provincie rijven – terecht – de ene na de andere bekroning binnen. Een van die toppers is wijndomein Montepertini. In de schaduw van het Apostelhuis legt de familie Celli de laatste hand aan hun belevingswijngaard. Eccellente, als je het ons vraagt.

:

Foto: Zicht op Alden Biesen achterzijde

Toegankelijk wandelen voor iedereen

Terug naar de landschapswandelingen. In Bilzen houden we van inclusie. Daarom is de route van 3,4 km ook perfect geschikt voor kinderen en rolstoelgebruikers. Een absolute aanrader is de rode wandeling (10,7 km). Onderweg word je beloond met adembenemende uitzichten op de Demervallei.  

Langeafstandswandelingen van Expeditie Bilzen

Stillen deze lussen je wandelhonger nog niet? Dan hebben we ook 3 langeafstandswandelingen in de aanbieding! Bij Expeditie Bilzen kies je uit de routes 'Bilzerse bossen', 'Limburgse landschappen' of 'Boeiend Bilzen'. 

 

 

Trek dus die wandelschoenen aan en haast je naar bilzen. het avontuur begint hier. klaar? let’s go!

Op zoek naar dat tikkeltje meer in Bilzen?

OvernachtenEten en drinkenZien en doen

Welkom in Bilzen, waar de lente de stad betovert met de grootste openbare hoogstamboomgaard van West-Europa! In het voorjaar wordt het landschap omgetoverd tot een zee van bloesems, waardoor je je onder een eindeloos bloesemdak waant. Bilzen viert de bloei met een scala aan betoverende activiteiten in en rond Alden Biesen.

Bekijk het e-zine