Nationaal Park Hoge Kempen

Dit gebied op de grens van de Hoge Kempen en Haspengouw omvat een gevarieerd landschap dat het beste van twee werelden combineert.

Het wandelgebied is vernoemd naar het natuurgebied Munsterbos, maar het omvat ook andere natuurgebieden zoals De Hoefaert, Bonijtersbos, het domeinbos Groenendaal of de mysterieuze burchtruïne van Jonckholt.


  • Het Munsterbos

Tijdens jouw tocht door het eeuwenoude eikenbos het Munsterbos wandel je op de grens tussen Kempen en Haspengouw. Je ontdekt er stukjes heidelandschap die in Haspengouw nergens anders meer voorkomen.

Een zestal beken doorsnijdt het natuurgebied van 400 hectare. Blikvanger is het eeuwenoude vijvergebied en de moderne uitkijktoren om de zeldzame water- en moerasvogels te observeren.

Vertrek wandelingen: parking Munsterbilzen dorp (kruising Appelboomgaardstraat & Abdijstraat), Parking Munsterbilzen Taunusweg, Hoelbeek Kerk of Hoefaert.

Afstanden: 4 km (groen) - 4,8 km (blauw) - 6,1 km ( rood) - 9 km (geel) - 13 km (oranje) - 18 km (paars)

  • De Hoefaert

In natuurgebied De Hoefaert is het naaldhout nog steeds in de meerderheid. De naam Hoefaert verwijst naar de hoefstallen waar de ridders hun paarden lieten beslaan. Voor de wandelaars staan er op regelmatige afstanden oriëntatieborden en rustbanken. In De Hoefaert tref je ook het stiltegebied Zwarteput aan. Het gebied dankt zijn naam aan een oude bronnengebied.

Vertrek wandelingen : overgang Hoefaertweg (Bilzen)/Dorpsstraat (Gellik, Lanaken)

Afstanden: 4,2 km (groen) - 9,6 km (rood) - 18 km (paars)

  • Jonckholt

De wandeling Jonckholt neemt je mee op ontdekkingstocht doorheen eeuwen geschiedenis. Met de Verborgen Mooiswandeling Jonckholt lichten we een tip van de historische sluier.

De ruïne van de ridderburcht ligt nog steeds goed verscholen en geheel verlaten in een stille uithoek van Hoelbeek. Het typisch landelijke kasteel Groenendaal in Waltwilder springt daarentegen in het oog en staat te pronken in de grote Engelse parktuin.

Dit alles in combinatie met de rust en stilte van de natuur in het Groenendaal bos. Spot in het voorjaar onderweg de prachtige voorjaarsbloeiers.

Vertrek wandelingen: Kerk Hoelbeek

Afstanden: Blauw van 5,7 km langs de ruïne en het kasteel - Groen van 5 km langs de ruïne en het bos

Je kan (stukken van)  beide wandelingen ook combineren en dan wandel je 9,2 km

 

Wandelkaart met alle wandelingen is verkrijgbaar bij de Toeristische Onthaalcentra. (2,50 euro)

Wil je eropuit trekken met jouw eigen 'bubbel' en een privé-ranger? Wil jij weten hoe je bijzondere dieren kan spotten en of ze gevaarlijk zijn? Kan jij jezelf onzichtbaar maken in het bos? Ben je niet vies van wat zand tussen je tenen? 
Tijdens deze trip kan je naar hartenlust spelen en speuren op verborgen plekjes in het Nationaal Park. De Ranger zorgt dat je veilig en gezond terug naar huis kan keren.