Zien en doen

Kiezen is verliezen. Maar niet in Bilzen.

L’embarras du choix. Dat is een sjieke term voor keuze te over. En die heb je in Bilzen vast en zeker. Kiezen is verliezen. Maar in Bilzen hoef je niet te kiezen. Hier kan je én de Kempen én Haspengouw bezoeken. Hier raak je in vervoering door niet één maar twee prestigieuze parken. De manieren waarop zijn eindeloos. Wat je ook kiest, in Bilzen win je altijd.

Wat maakt deze stad zo speciaal?

Uniek. Een woord dat ongetwijfeld net iets te vaak gebruikt wordt. Maar niet als het over Bilzen gaat. Dat komt in de eerste plaats door de ligging. Je staat hier letterlijk met één been in de Kempen en met het andere in Haspengouw. Toevallig twee van de mooiste streken van Vlaanderen en België.

 

Hemel voor fietser en wandelaar

Dat is niet de enige dubbelslag: in Bilzen kan je maar liefst twee officiële parken verkennen. Het Munsterbos is een van de meest populaire bestemmingen in het Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste in zijn soort in België. Goed voor 12.000 hectare topnatuur, met 440 km wandelpaden, 200 km onverharde paden voor mountainbikers, uitgebreide ruitervoorzieningen en natuurlijk het fietsroutenetwerk. Die op-en-top Limburgse uitvinding maakt ons nog altijd heel trots.  

Onlangs volgde de erkenning van Landschapspark Hart van Haspengouw. Ook dat is een heerlijke mix van natuur, recreatie, erfgoed, open ruimte en fruit, héél veel fruit. Net als in het Nationaal Park Hoge Kempen speelt Bilzen een glansrol in het concept. Denk maar aan de Landcommanderij Alden Biesen, het grootste kasteelcomplex tussen de Loire en de Rijn. De bloesemperiode is er altijd weer een onvergetelijke ervaring. Hoe kan het ook anders: nergens anders in de wijde omgeving zijn de typische hoogstamboomgaarden zo intact gebleven als in Alden Biesen.

 

Perfecte ligging voor een weekendje weg

Bovendien is Bilzen dankzij de uitgebreide horeca en verblijfsmogelijkheden de ideale uitvalsbasis voor een weekendje Limburg én de Euregio. Tongeren, Hasselt, Genk, Maastricht, Luik of Aken: vanuit Bilzen ben je in een-twee-drie bij onze toffe buren en weer terug.

Wist je trouwens dat de winkels in Maastricht elke zondagnamiddag open zijn? Perfect om nog snel een souvenir te scoren voor de thuisblijvers. Maar de allermooiste cadeautjes vind je toch in de winkels in Bilzen of de toeristische onthaalcentra in Alden Biesen en het historische stadhuis op de Markt.

We zeiden het al: in Bilzen win je altijd. Tot gauw!

Bilzen draait om jou!

OvernachtenEten en drinkenZien en doen

Stel je een stad voor die bruist van het goeie leven, omringd door de natuur en vol van mogelijkheden voor iedereen. Zo'n stad is Bilzen. Van kleine fijne ontdekkingen tot grootse avonturen, hier beleef je de zomer op zijn best!

Bekijk het zomerprogramma!