Parken

Stadspark Petry
Het park is aangelegd volgens de Engelse landschapsarchitectuur. Dit kan men afleiden uit de oude padenstructuur en de glooiingen in het gras. Ga op zoek naar de oude ijskelder die je vrij kan bezichtigen. Een tuinornament uit 1865 geeft extra cachet aan het park. 

De Katteberg
De Katteberg biedt unieke sport- en recreatiemogelijkheden. Het mooie natuurgebied met zijn vijvers is al jaren een trekpleister voor joggers, hengelaars, wandelaars en fietsers. In de onmiddellijke omgeving liggen sport- en cultuurcentrum De Kimpel, de bibliotheek en het zwembad. Dat alles maakt De Katteberg tot één van de populairste ontmoetingsplaatsen voor Bilzenaren en bezoekers.

Park Haffmans
Het Park Haffmans is een prachtig stadspark dat naadloos aansluit bij natuur- en recreatiegebied De Katteberg. Uitblazen op een bankje of zonnebaden in het gras... In park Haffmans kom je volledig tot rust en dat midden in de stad.

In het park bevindt zich de Bilzermolen, een 16de-eeuwse graanmolen aangedreven door een waterrad. De watermolen is voorzien van een vistrap, die de vissen de mogelijkheid geeft om te paaien in het stroomopwaartse gedeelte van de Demer.

Park Goed Claes
Park Goed Claes ligt pal aan de Demer. Het is een klein maar charmant parkje bestaande uit een bosje en een ligweide met rustbank vanwaar je een mooi zicht hebt op de ‘bleek’. Op dit plekje legden de huisvrouwen hun wasgoed in de zon te bleken. Op de wasplaats in de Demer spoelt het elegant ‘wasvrouwtje’ nog altijd de was.

Een stukje geschiedenis:
In de 16de eeuw was dit de tuin van de woning van de familie De Matthijs, die drie eeuwen lang furore maakte in het rechtswezen en de hoge ambtenarij in Bilzen en omgeving. Omstreeks 1820 werd het eigendom van Charles Raphaël Carrey de la Grange. In 1847 liet hij het oude huis afbreken en opnieuw opbouwen in de stijl zoals we het nu kennen. In 1903 werden woning en tuin verkocht aan Paul Henri Claes, vrederechter in Bilzen. 

De Demer
De Demer is een zeer unieke rivier, want hij stroomt in open bedding door heel het centrum. Van noord naar zuid kan je langs de Demer wandelen met op je weg veel groen: De Katteberg, het Park Haffmans en het Goed Claes. 
Er bestaat een foto van dansende festivalgangers in de Demer. Wie de foto wil zien doet best een keer de Jazz Bilzen wandeling